Poročilo o osnovnem izobraževanju za prostovoljno delo v Zavodu Oreli – september 2020

Po vabilu v začetku avgusta 2020 za vpis v izobraževanje za prostovoljno delo se je hitro napolnil seznam udeleženih. Vpisalo se jih je šest, saj smo sledili priporočilom NIJZ glede ravnanj pri Covidu-19.

V času izobraževanja smo se predstavile druga drugi in se spoznale med seboj. Vse udeleženke so povedale, kaj pričakujejo od naših srečanj in iz kakšnih strokovnih okolij prihajajo. Voditeljica Martina je predstavila Zavod Oreli in vsebino izobraževanja za prostovoljno delo.

V kombinaciji igre vlog, delavnic, individualnega dela in predavanj so udeleženke spoznale posebnosti starejših ljudi in kako ravnati ob obisku starejših na terenu. Ob zaključku izobraževanja so povedale mnenje o izobraževanju in prejele so tudi potrdila. Prostovoljsko pogodbo so podpisale štiri udeležene, dve pa se še nista odločili.

Če povzamemo mnenja šestih udeleženk: izobraževanje je bilo zanimivo, strokovno kvalitetno, tako organizacija kot vsebina. Všeč nam je bilo, ker smo bile sproščene in obenem delavni. Vse so izrazile veselje nad osebnimi srečanji, saj nam virus Covid-19 spreminja življenja in način sobivanja. Ker smo se uspele varno srečevati, smo si nadele ime Covidke.

Udeleženka Veronika je zapisala takšno poročilo:

»28.9. 2020: Izobraževanja se nas je udeležilo 6 bodočih prostovoljk.  Meri, Draga, Dragi, Martina, Veronika, Marinka. Kljub temu, da nas je ustrahoval COVID19, smo se srečale v svetovalni pisarni za starejše, si razkužile roke, prezračile prostor in si nadele maske. Najprej smo se predstavile in kmalu ugotovile, da se med seboj že poznamo in vzdušje se je sprostilo. Za delo prostovoljke se je odločila vsaka iz svoje osebne motivacije. Zvedele smo, da  ima prostovoljec v okviru Zavoda Oreli možnost pomagati na različne načine: obisk na terenu, pri starejšem doma, pogovori, sprehodi, nakup živil v trgovini zanj/zanjo, drobna hišna oziroma gospodinjska opravila.  Vendar tudi v Zavodu Oreli ne gre brez birokracije. Ko vstopiš v hišo, blok,… se predstaviš , identificiraš, nato uporabnik podpiše izjavo, da lahko pomagamo.  Med predavanjem smo imele tudi telovadbo in malico. Všeč mi je bilo, ker smo ves čas lahko tudi me sodelovale. 

29.10.2020: Vse zbrane smo povedale, da nas to delo zelo veseli, hkrati smo spoznale prostovoljske veščine in ozavestile odgovornost, ki jo prevzemamo s tem načinom dela.  Martina nam je pomagala pri igrah vlog. Vloge smo menjale med seboj: uporabnica, stara 92.let, kamor prvič pride prostovoljka, tretja v skupini je opazovala in komentirala izrečene besede obeh. Te igre vlog so zelo zanimive, saj dobiš boljši občutek, kako delo poteka.  Martina nam je dala prostovoljsko pogodbo, ki smo jo lahko doma prebrale. Predstavila nam je tudi info točko (http://www.kamnik-starejsi.si/), kjer je poseben modul, kjer se lahko prostovoljca naroči na dom (http://www.kamnik-starejsi.si/Narocilo-prostovoljca/). Tudi me lahko pišemo poročilo tja, a se zaenkrat nismo tako odločile. Bomo pa pisale poročila o našem delu na papir ali na elektronsko pošto.

30.10.2020:  Izvedele smo tudi, da če kje opazimo starostnika, ki je sam, lahko sporočimo na Zavod Oreli, to se preveri in potem uporabnika obišče. Martina nas je opozorila,  naj govorimo počasi in razločno. Nič ne bi spreminjala. Bi pa pohvalila Martino, ker se zelo trudi približati vse, kar te zanima.

Danes smo nekatere prinesle podpisano prostovoljsko pogodbo in vse pridobile diplomo za opravljeno izobraževanje. Komaj čakam, da bom šla na prvi obisk. »

Martina Ozimek, Zavod Oreli

Vse slike