Osnovno računalniško medgeneracijsko izobraževanje Kotlovnica, Zavod Oreli in Večgeneracijski center Ljubljana

V oktobru 2018 smo v Zavodu Oreli izvedli osnovno izobraževanje o uporabi računalnikov in pametnih telefonov s skupino starejših občank in mladih prostovoljcev.

V Zavodu Oreli se trudimo povečati dostopnost do mobilnosti, informiranosti in vključenost v družbo ter zdravje posameznikom v  vseh starostnih obdobjih. Poleg dostopa do osnovnih življenjskih dobrin in  storitev so enako pomembni tudi socialni stiki.

Naše izobraževanje je bilo v zelo kratkem času polno zasedeno, saj že vrsto let izvajamo tovrstne tečaje. Najpomembneje se nam zdi, da poleg novih IKT (informacijsko komunikacijska tehnologija) znanj uspemo povezati starejše med seboj in vključimo mlade. To nam je tudi tokrat uspelo, saj smo vsi soustvarjali  odlično vzdušje med samim tečajem, pa tudi povratne informacije in mnenja udeleženk to potrjujejo.  

Gospe so takole zapisale v svoja elektronska sporočila: 
»Za tečaj sem se odločila, da pridobim novo znanje. Zanj sem izvedela sem v časopisu Kamničan/ka. Dobro je, da pridobim novo znanje in dobra družba je.«
 »Odločila sem se za tečaj, da se naučim dela z računalnikom ter upravljanja z mojim pametnim telefonom. Zanj mi je povedala hči Urška. Dobro je, da imamo vsak svojega prostovoljca, ki nam pomaga. Spoznala sem odlično družbo, tako mladih kot starejših. »


 »Na spletni strani Kamnik – starejši sem našla prijazno vabilo za brezplačni tečaj računalništva. Takoj sem poslala prijavnico, saj dela z računalnikom ne obvladam dobro. S pomočjo prijaznega osebja, sem se v teh dneh izpopolnila. Sproščeno vzdušje nadomesti stisnjen prostor, kar nas ne moti. »


 »Za tečaj sem se odločila, da izpopolnim svoje znanje in zvem tudi kaj novega ter utrdim staro znanje. Za mene pa je tudi koristno, da se aktivirajo možgani. Računalnik  namreč po mojem razvija drug način razmišljanja, ker sem bila do sedaj navajena strogo mehanskega načina. »


 »Dobro je to, da je več prostovoljcev, ki pomagajo. Pohvalila bi vaše delo in zagnanost!«


 »Za obisk tečaja sem se odločila zaradi pomanjkanja znanja, kajti domači nimajo toliko potrpljenja, da bi se dolgo ukvarjali z mano. Največkrat na hitro pokažejo, jaz sama pa debelo gledam, kako so to naredili. Dobro je, ker vsak dan ponovimo, kar smo se prejšnji dan naučili. Sicer je čudovito tudi druženje!«     


Zelo so se izkazale ne le udeleženke s svojo vedoželjnostjo, vztrajnostjo, prijaznostjo in dobro voljo, temveč tudi naši prostovoljci, ki si zaslužijo iskreno pohvalo, saj ves teden ni bilo nobenih težav s pomočjo starejšim in tudi kava in čaj sta bila sveže skuhana. Uspeli smo vzdrževati tudi zdrav življenjski slog  z vmesno  15- minutno telovadbo, saj so nas udeleženke presenetile z doma pečenim pecivom, kifeljčki, marmornim kolačem in celo obloženimi kruhki, ob zaključku pa še s prekrasno zahvalno, ročno narejeno voščilnico. Hvala vsem!

Da smo izobraževanje lahko izvedli tako kvalitetno, se zahvaljujemo tudi našim sponzorjem:
Calcit d.o.o., Akustika group Kamnik, Rotary klub Kamnik in Občina Kamnik.