Osnovno računalniško medgeneracijsko izobraževanje

Kotlovnica, Zavod Oreli in Večgeneracijski center Ljubljana


V oktobru 2019 smo v Zavodu Oreli izvedli osnovno izobraževanje o uporabi računalnikov in pametnih telefonov s skupino starejših občanov in mladih prostovoljcev.


V Zavodu Oreli se trudimo povečati dostopnost do mobilnosti, informiranosti, zdravja in vključenosti v družbo posameznikom v  vseh starostnih obdobjih. Poleg dostopa do osnovnih življenjskih dobrin in  storitev so enako pomembni tudi socialni stiki.


Naše izobraževanje je bilo v zelo kratkem času polno zasedeno, saj že vrsto let izvajamo tovrstne tečaje. Najpomembneje se nam zdi, da poleg novih IKT (informacijsko komunikacijska tehnologija) znanj uspemo povezati starejše med seboj in vključimo mlade. To nam je tudi tokrat uspelo, saj smo vsi soustvarjali  odlično vzdušje med samim tečajem, pa tudi povratne informacije in mnenja udeležencev to potrjujejo.


Udeleženci so zapisali in povedali:
»Sem zelo zadovoljna z načinom podajanja in s pomočjo prostovoljk.«
»Odlično organizirano, prostovoljci zelo prijazni in odzivni, poskrbeli so za prijetno vzdušje in pomagali udeležencem pri usvajanju znanja.«
»Da se nadaljuje to izobraževanje za starejše in se nam tako omogoči računalniško znanje, ki je uporabno za nas!«
»V zavodu Oreli znate iz neke suhoparne tehnične stvari (računalništvo) narediti socialno skupnost, katere člani komaj čakamo, da se srečamo naslednjič. Sploh slovesni zaključek s prejemom potrdil  je bil prekrasen tudi kot kulturni dogodek. Hvala vam!«
»Ob začetku me je bilo kar malo groza, ker je bilo malo prostora. Potem se mi je zdelo prijetno, ker je bil prostovoljec poleg mene in je spremljal, kaj sem delala. Zato mi je vedno lahko priskočil na pomoč. Pohvala velja tudi za malico in telovadne vaje med pavzo!«
»Nimam pripomb. Sem bil prijetno presenečen nad kvalitetno vsebino in odličnim delovnim vzdušjem. Še bom prišel.«


Zelo so se izkazali ne le udeleženci s svojo vedoželjnostjo, vztrajnostjo, prijaznostjo in dobro voljo, temveč tudi naši prostovoljci, ki si zaslužijo iskreno pohvalo, saj ves teden ni bilo nobenih težav s pomočjo starejšim in tudi kava in čaj sta bila sveže skuhana. Uspeli smo vzdrževati tudi zdrav življenjski slog  z vmesno  15- minutno telovadbo.


Ob zaključku, ko smo preverili usvojena znanja udeležencev, smo razdelili potrdila s skupno fotografijo. Nato nas je naša prostovoljka Ana, s svojim čudovitim glasom prepričala, da je potrebno vsako kvalitetno opravljeno delo zaključiti z lepo pesmijo. Tako smo ob kitari skupaj zapeli. Tinkarina babica pa nas je pocrkljala z  obloženi kruhki! 

 
Hvala vsem!


Da smo izobraževanje lahko izvedli tako kvalitetno, se zahvaljujemo tudi našim sponzorjem:
Calcit d.o.o.,  Rotary klub Kamnik in Občina Kamnik.