Mednarodni dan prostovoljstva - 5.december

V Zavodu Oreli smo Mednarodni dan prostovoljstva letos praznovali s srečanjem prostovoljcev in otvoritvijo likovne razstave v prostorih svetovalne pisarne.

 

Srečanje s programom otvoritve razstave smo pričeli z branjem dobrih misli, ki so jih za nas pripravili člane srednješolske prostovoljske skupine. Vsak udeleženi je dobil misel zase in jo tudi podelil z vsemi zbranimi.

Potem je Martina Ozimek pozdravila vse prisotne, še posebej članice likovne skupine, ki je v jeseni začela delovati pod novim mentorstvom. Zahvalila se je vsem sodelujočim, še posebej mentorici Brigiti, ki je pokazala, da svoje delo resnično obvlada – tako s pedagoškega kot tudi z umetniškega vidika.

Kot del programa našega srečanja je članica študentske skupine Janja, razložila namen, cilje in delujoče skupine Zavoda Oreli. Ugotovili smo, da prostovoljstvo prepleta vse nitke sodelovanja med vsemi generacijami. Prav tako pa smo znova ugotovili, da je prostovoljstvo potrebno privzgajati ljudem od mladih do starih nog. Nato smo si ogledali razstavo zelo lepih likovnih del, ki so nastala v prostorih svetovalne pisarne v letošnji jeseni.

Sledila je skromna pogostitev, h kateri so zopet prispevali člani naše srednješolske skupine, saj so dokazali, da ne le razširjajo in razvijajo ideje prostovoljstva, temveč znajo tudi peči odlično pecivo.

 

V pogovoru s prostovoljci je članica starejše skupine prostovoljcev razmišljala takole:

»Danes zvečer oziroma ponoči bo nosil Miklavž. Praznik sv. Miklavža je začetek pravega veselega decembra in praznikov...

 

To so predvsem družinski prazniki in tako je tudi prav. Vendar pa razmišljam, kaj pa ljudje, ki nimajo nikogar, ki bi jih prišel obiskat?

Veliko starejših ljudi je na njihovih domovih zelo osamljenih. So popolnoma tiho, v srcu pa bi se radi družili z drugimi ljudmi.

 

Tudi opolnoči in po njej. Veste, ni dovolj samo, da ti nekdo prinese na vrata darilo in odide. Lepo je tiste napolitanke pojesti in sok spiti v večji družbi, kjer vladajo dobra volja, smeh itd... in da je tisto, kar ljudem daje voljo do življenja...DRUŽENJE , pretok lepih energij, ki posamezniku polnijo dušo in srce, če pa se še pleše in poje, no, no, potem je to najlepše!

 

Ko sem razmišljala o današnjem dnevu prostovoljcev, me je oblila misel, jo želim deliti z vami. O osamljenosti in samoti.

Za človeka, ki ne živi v skupnosti ali ki nima svoje družine, je v zimskem času težko. Ne more se družiti, kot se je do takrat. Vse dejavnosti, katerih se je udeleževal skozi vse leto, obmirujejo in dogaja se NIČ. Nič, mislim v tem smislu, da se človek druži z drugimi, ki so z enakim statusom... in podobnimi interesi.

Vse obmiruje v realnem življenju in enako je tudi v vseh domovih za starejše, po bolnišnicah in še kje. VSE OBMIRUJE.

Prav bi bilo, da smo vsi ljudje prostovoljci in da smo drug drugemu naklonjeni in da si pomagamo. Rada pomagam in upam, da bodo ljudje tudi radi meni pomagali, ko bo čas za to. »

 

Odgovorno prostovoljstvo se razvija počasi: veliko izkušenj in časa rabiš, da si sposoben odgovorno opraviti svoje delo, razumeti moraš, zakaj pomagaš in da so tudi tu vzponi in padci; potrebni sta zaupnost in odzivnost.

 

Če želimo, da prostovoljci učinkovito opravljajo svoje delo in so pri tem tudi sami zadovoljni, ne moremo dovoliti, da bi bili prepuščeni sami sebi. Prav zato jim v Zavodu Oreli nudimo možnost vključitve v izdelan sistem vodenja in usposabljanja. Vključi se lahko katerikoli posameznik z veseljem do prostovoljnega dela in z zavedanjem do sprejemanja odgovornega prostovoljnega dela.

 

Hvala vsem, ki omogočajo, da se prostovoljstvo širi v našem lokalnem okolju. Hvala Občini Kamnik, ki podpira naš program.

 

Naj zaželimo, skupaj z našimi prostovoljci in člani skupin za samopomoč, da se bo leto 2018 lepo pričelo in bo mirno ter da bo vsakdo našel sorodno dušo, s katero si bo delil prijazne in pozitivne misli. Za spomin na prijetno prostovoljsko in likovno druženje v pisarni pa še nekaj fotografij.

 

 

Ekipa Zavoda Oreli in članica likovne skupine, gospa Helenca

Zbiramo se pred svetovalno pisarno za starejše, Tomšičeva 23, Kamnik

Zbiramo se pred svetovalno pisarno za starejše, Tomšičeva 23, Kamnik

Vse slike