Delavnica in izobraževanje o sladkorni bolezni - diabetesu

»Dedi, z babi sta povabljena na delavnico in izobraževanje o sladkorni bolezni!«
»Ja, saj nimava sladkorne bolezni, zakaj bova po hodila?«
»Ravno zato, da je ne bosta dobila! Naučila se bosta, kaj vodi v starostno sladkorno bolezen in kako se temu izogniti. Naučila se bosta prepoznati znake pri človeku, ki je dobil hipoglikemijo na ulici in kaže znake, ki so podobni pijanosti, a ta človek lahko ravno zaradi vaju preživi.«
»Kje si se pa vse to že naučil, Lovro?«
»Babi, saj veš, da v šoli hodim h krožku Diabetes.«
»Pa res. Če greš ti, bova pa šla se midva, a ne, dedi? Škoditi nama to res ne more. Gotovo bo tudi zanimivo in še test o višini glukoze v krvi nama bodo napravili.«
Tako smo skupaj, mladi in stari, obnovili znanja o sladkorni bolezni v OŠ Stranje.
Mina Brajer in Teja Ribič Arnež, sta učenki OŠ Stranje, ki tudi obiskujeta krožek Diabetes in sta odlično predstavili osnove o sladkorni bolezni vsem udeležencem. Nekaj povzetkov:
»Sladkorna bolezen ali Diabetes Mellitus je stanje stalno zvišane ravni glukoze v krvi. Nastane zaradi pomanjkanja ali odsotnosti hormona inzulina (iz trebušne slinavke). Posledice so hude motnje v presnovi ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob – hranil, ki so nujno potrebna za naše življenje. Poznamo več tipov sladkorne bolezni: tip 1 (včasih imenovani mladostniški), tip 2 (imenovani starostni) in nosečniška ali gestacijska sladkorna bolezen, ki po porodu navadno izgine.«
Iz Društva diabetikov Kamnik sta svoje izkušnje s sladkorno boleznijo predstavili gospa Katarina Arčon Žavbi in gospa Marija Podbevšek. Gospa Arčon Žavbi nam je povedala nekaj novega o retinopatiji – zapletih v očeh, ki so velikokrat posledica dolgotrajne sladkorne bolezni. Gospa Podbevšek nam je razložila, kako uporablja svojo insulinsko črpalko.
Spoznali smo tipične znake ob nastanku sladkorne bolezni: povečano izločanje vode iz telesa (uriniranje) – poliurija, s tem povezana dehidracija in huda žeja – polidipsija, slabo počutje, zmanjšana odpornost in hitra izguba teže.
Sladkorno bolezen lahko dobi vsakdo. Če je ne zdravimo, je usodna za življenje. 30 minut vadbe na dan lahko za 40 odstotkov zmanjša tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa2. Spoznali smo tudi sestavo zdravega krožnika in se pogovorili o življenjsko-prehranski piramidi.
Obnovili ali dobili smo dragocena znanja o tem, kako je potrebno živeti, da ne bi prišlo do pojava sladkorne bolezni. Ob zaključku smo si odrasli obiskovalci, mladi pa le v spremstvu staršev, lahko izmerili krvni sladkor.
Za lepo, strokovno in prijetno predavanje z delavnico se vsem našim predavateljicam iskreno zahvaljujmo! Hvala tudi gospe Savici Juntez iz Društva diabetikov Kamnik za izvedbo delavnice merjenja krvnega sladkorja in gospodu Jemcu za uporabo prostorov v OŠ Stranje.

Vse slike