Dan odprtih vrat svetovalne pisarne za starejše 2018 - Povežimo Kamnik s prostovoljstvom

Dan odprtih vrat svetovalne pisarne za starejše je bil namenjen ogledu aktivnosti, ki jih izvajamo v Zavodu Oreli kot podporo kvalitetnemu preživljanju starosti. V svetovalni pisarni se pogovarjamo z obiskovalci, jim svetujemo in izvajamo vrsto delavnic, izobražujemo ter vzgajamo za medgeneracijsko sožitje in sobivanje.

Novost v letošnjem letu je bila predstavitev prostovoljstva v kamniških osnovnih šolah, s tem smo se pridružili vseslovenskemu projektu Dan za spremembe, ki je bil letos poimenovan Dan za povezovanje. Iz OŠ Stranje so njihovo delo v petih prostovoljskih  skupinah (vrtec, starejši, CIRIUS, oddelki podaljšanega bivanja in akcije) predstavile štiri zagnane prostovoljke Lara, Anja, Nika in Katarina, ki so povedale, kaj in kako delajo, zakaj so rade prostovoljke in kaj s tem pridobijo. OŠ Toma Brejca, OŠ Šmartno in OŠ CIRIUS Kamnik pa so se predstavile z odlično izdelanimi plakati, ki smo jih razobesili na obeh stojnicah. Kamnik smo tako povezali s prostovoljstvom tudi zaradi srednješolske, študentske in odraslih skupin Zavoda Oreli, ki so si izmenjali medsebojne izkušnje z mladimi.

Udeleženci kamniškega Festivala prostovoljstva so lahko dobili »zastonj objeme«, ročno narejene blazinice za spopadanje s stresom, obeske za ključe, lahko so sodelovali v delavnici ličenja za vse generacije, lahko so se udeležili Kviza o prostovoljstvu in zavrteli Kolo izziva; za nasvet pa smo lahko vprašali tudi virtualno svetovalko Veroniko, ki je luč zagledala v decembru 2017 (http://www.kamnik-starejsi.si/ ).

V Svetovalni pisarni smo se družili med  9. do 12. uro, še posebej živahno pa je bilo ob 10. uri, ko nas je obiskala tudi predstavnica Občine, ga. Katja Vegel iz Oddelka za družbenih dejavnosti in pohvalila naše delo. Udeleženci smo med predstavitvijo prostovoljcev lahko poslušali čudovita glasova prostovoljk Ane in Mance, ki ju je spremljal oče Tomaž na citrah.
Mag. Rener je v nagovoru udeležencem poudaril tri stvari:

1. Kako naša družba sprejema staranje in smrt.

V lanskem letu je bila določena nova definicija starostnikov – sedaj imamo tri skupine: od 65. let naprej so mladi stari, od 75.let naprej srednje stari, od 85. let naprej stari. Poznamo številke za svet, Slovenijo in Kamnik in vemo za njihovo gibanje v prihodnosti: število starejših bo še zelo naraščalo, mladih je vedno manj. Naloga družbe je iskati in najti dobre rešitve za te probleme.

Kakšen je tipičen starejši človek? Kaj potrebuje poleg hrane, obleke in stanovanja?  Danes je veliko starejših v hudih stiskah. Poleg osamljenosti se ne znajdejo v zapletenih procesih in digitalni družbi (izpolnjevanje in oddajanje različnih obrazcev, na primer obrazcev za dohodnino, naročanje v zdravstvu, iskanje pravic po zakonodaji…). To so ugotovitve tudi iz  svetovalne pisarne. Rešitev pa je v trajnem učenju in podpori okolice.

2. Znanje

Prihaja četrta industrijska revolucijo, ki pomeni popolno digitalizacijo in pomembno je, da se starejši učijo novih procesov (dostopanje do servisov in dobrin družbe preko spleta in pametnih telefonov). V nasprotnem primeru so izločeni iz družbe. Zavod Oreli je do sedaj izvedel okrog 60 modulov različnih izobraževanj… na primer osnovno in nadaljevalno usposabljanje za prostovoljno delo, računalniško opismenjevanje, grajenje socialnih mrež, kdaj v dom za starejše, zdrava prehrana, zdrav življenjski slog, kako preurediti stanovanje v starosti, da je bolj varno in udobno, o dedovanju in nepremičninah, kako obvladati stres …

3. Prostovoljstvo

Soustvarjanje sožitja med generacijami je možno preko prostovoljstva. Zavod Oreli je razvil celosten model pomoči starejšim s podporo prostovoljstva. Model danes vsebuje:
- INFORMACIJSKO TOČKO za celovito informiranje starejših in njihovih svojcev na enem mestu;
- podporni sistem PROSTOVOLJEC za naročanje prostovoljcev na dom preko spleta in mobilnega telefona ter poslovnega spremljanja izvedbe v celotnem procesu pomoči;
- virtualno svetovalko VERONIKO za svetovanje, pogovor in za odgovarjanje na pogosta vprašanja (umetna inteligenca); in
- modul MNENJA za sporočanje mnenj uporabnikov.

Za kvalitetno delo na področju prostovoljstva je bilo osnovnošolski prostovoljski skupini iz Stranj podeljeno najvišje priznanje za najboljši prostovoljski projekt v Sloveniji (nagrado je podelil predsednik države dr. Danilo Türk, junija 2010, na Brdu pri Kranju). Prav tako smo prejeli nagrado Dobrotnik leta (Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve in revija Naša žena). Orelijev model in sistem pomoči navajajo kot primer dobre prakse na mednarodnih konferencah o staranju, na predstavitev so nas povabili na Finsko, obiskala nas je neodvisna strokovnjakinja Združenih narodov, Rosa Kornfeld-Matte, Ministrstvo za zunanje zadeve je Kamnik izbralo z namenom ogleda primera dobre prakse in uspešnega modela za razvoj pomoči starejšim.

Zahvala gre odlični Orelijevi ekipi, ki ve, da je prostovoljstvo odločitev za prestiž, ki ga zmore živeti vsakdo, ki se za to odloči in ima znanje ter voljo podarjati (drugemu in s tem sebi) svoj čas.

Za podporo se zahvaljujemo tudi občini Kamnik ter našim donatorjem – podjetju Calcit d.o.o., klubu Rotary Kamnik in prav vsem prostovoljcem, ki so del naše ekipe.

Zavod Oreli