Brdo – srečanje prostovoljcev v letu 2018


4. junija 2018 je na Brdu potekala zaključna prireditev natečaja Prostovoljec leta, na kateri so bila podeljena priznanja izbranim prostovoljcem in prostovoljskim projektom. Natečaj razpisuje Mladinski svet Slovenije, častni pokrovitelj je bil tudi letos predsednik RS Borut Pahor.
V natečaj je letos prispelo 219 prijav, od tega 171 za posameznike in 48 za projekte. Podelili so nazive Naj prostovoljec in Naj prostovoljka v treh starostnih skupinah, Naj prostovoljski projekt, Naj mladinska voditeljica in Naj mladinski projekt, poleg tega pa še dve priznanji za posebne dosežke.
Tin Kampl, predsednik Mladinskega sveta Slovenije, se je v nagovoru predsedniku republike zahvalil, da iskreno podpira prizadevanja posameznikov in organizacij, ki svoj čas in delo namenjajo prostovoljstvu.
V slavnostnem nagovoru je predsednik republike, g. Pahor,   poimenoval Projekt “Najprostovoljec” kot eno izmed bolj odmevnih akcij v slovenski javnosti. V nagovoru je poudaril, »…da z današnjo prireditvijo izrekamo zahvalo vsem prostovoljkam in prostovoljcem ter tako sporočamo, da je njihovo delo v družbi spoštovano in cenjeno. To nas spodbuja v zmerni optimizem, v vero, da na koncu zmaga dobro. Dobrota je tako ultimativna, da bo na koncu premagala sleherne težave,” je govor zaključil predsednik republike.
Zavod Oreli je prijavil projekt e-svetovalko Veroniko, ki nastala po povezavi s partnerji znotraj občine Kamnik, ki imajo znanje uporabe umetne inteligence. Zasnovali smo učljiv elektronski sistem, ki zna enkrat rešeno vprašanje posredovati drugim uporabnikom preko prijaznega vmesnika. Narisali smo jo in vnesli tematske vsebine, ki so nastale glede na izkušnje z obiskov na terenu in glede na obiske v svetovalni pisarni za starejše.  Udeleženci so bili usmerjeni v soustvarjanje novih možnosti v skupnosti. Mladi so mobilizirali svoje sposobnosti, potenciale in jih skupaj z ostalimi udeleženci v procesu usmerili v izboljšanje kvalitete življenja. Novo kvaliteto lahko vidimo kot varovalni dejavnik in edinstveno preventivo.

Prostovoljci so sodelovali  v vseh fazah izvedbe projekta. Povezava do spletne Veronike: http://www.kamnik-starejsi.si/ . V desnem spodnjem delu je zavihek Potrebujete pomoč, ki se dvigne kot pogovorno okno in Veronika je pripravljena za klepet.

Na Brdu je bilo lepo. Priznanje, ki smo ga prejeli, pomeni potrditev naših prizadevanj, da s prostovoljstvom bogatimo: sebe in druge.

Povezava na članek in fotografije ob priznanju v lanskem letu: http://www.kamnik-starejsi.si/Novice/Brdo__srecanje_prostovoljcev_v_letu_2017/